Strax bredvid Trollenäs slott, på en liten kulle, ligger Näs kyrka. Den ser ut som ett litet medeltida monument. Kyrkan har anor från 1100-talet och användes som församlingskyrka fram till 1860. Det var då man bestämde sig för att bygga en ny kyrka, Trollenäs kyrka, som vi nyss besökte. 1926 fastställde Riksantikvarieämbetet ett restureringsförslag upprättat av arkitetekt Einar Lundberg i Malmö. Då iordningställdes gravkor, krypta, golv, altare,dopfunt, målningar m.m. Nuförtiden hålls gudstjänster i kyrkan från midsommardagen till slutet av augusti.
Av den medeltida romanska kyrkan finns endast långhus och absid kvar. Den norra korsarmen byggdes år 1600, för att förse kyrkna med fler sittplatser. Denna utbyggnad ändrades till gravkor i samband med restaureringen 1926. Kyrkans fasad ändrades 1860, då den karaktäristiska trappstensgaveln uppmurades.
Porten ledde oss in i den gamla kyrkan.
..
.
.
.
.
.
.
Inne i kyrkan möts man av de här valven som har slagits under ett äldre trätak. Valven har målningar från 1400-talet.
..
.
.
.
Altaret har flyttats fram i absiden och har försetts med en nyare kalkstenshäll. Altaruppsatsen är gjord av en okänd mästare.
..
.
.
.
.
Dopfunten är från 1100-talet och anses vara ett verk av mästaren med korstriangeln. Dopfatet har bilder av jungfru Maria och ängeln Gabriel.
I gravkoret står två vita sarkofager och här vilar friherre Nils Trolle och hans hustru Anna. Ett järnstaket skiljer gravkoret från det övriga kyrkorummet.
Under den här kalstenshällen finns nedgången till kryptan. Där nere vilar medlemmar av de Thottska och Trolleska ätterna.
Nu ska det smaka gott med kaffe i Bjärred!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar