söndag 27 september 2009

Brönnestads kyrka

Brönnestad kyrka passade vi på att besöka en dag i slutet på sommaren när kyrkan var öppen med guidning. Sådana tillfällen är verkligen guld värda. Vi träffade en väldigt kunning och engagerad man som hade mycket att berätta för oss. Kyrkan i Brönnestad heter också Mariakyrkan, eftersom den är helgad åt jungfru Maria. Den ursprungliga kyrkan byggdes i romansk stil under senare hälften av 1800-talet. Därefter har kyrkan byggts ut vid olika tillfällen och av olika anledningar.

I slutet av 1400-talet förlängdes kyrkan åt väster och ett vapenhus byggdes till vid söder. Under 1690-talet skedde nästa utbyggnad. Kyrkoherde Hartman ville ha sin gravplats under kyrkans golv och eftersom gravkällaren var full, så lät han bygga till den norra korsarmen. På så sätt fick han en gravplats under kyrkans golv. Även familjen Ehrenborg ville ha gravplats under kyrkans golv. Jens Mickelsen, hans son och deras fruar blev begravda under det gamla koret. Men sonsonen Casper lät i mitten av 1730-talet, bygga ut kyrkan i öster med ett nytt kor och ett gravvalv därunder. Den senaste stora utbyggnaden gjordes på 1870-talet, då den södra korsarmen byggdes till. Den utbyggnaden gjordes för att kyrkan var för liten för församlingen.


Klockhuset uppfördes under 1490-talet och är enligt experterna en timmerbyggnad av riksintresse. Efter ett antal förändringar och förstärkningar tyckte man att klockhuset blev "fult" och då klädde man det med lockpanel.




Porten ledde oss in i kyrkan.
.
.
.
.
.
.
.



Från början hade kyrkan förmodligen ett platt innertak av trä. Men i mitten av 1400-talet kom det strömningar från Tyskland som gjorde att man slog valv i kyrkan. Två valv slogs i långhuset och ett i koret. Den stora ljuskronan är skänkt till kyrkan av Anna Gjedde 1692, till minne av hennes man Jens Mickelsen.

När valven var slagna kallade man in en konstnär som skulle pryda valven med målninar. Eftersom kyrkan är helgad åt jungfru Maira så har alla målningarna anknytning till henne. Målningarna kalkades över i slutet av 1600-talet, men togs fram igen 1980-1981.




Denna altartavla är en målning av Eva Ehrenborg på Hovdala och skildrar Jesu uppståndelse. Den ersatte 1880 en altartavla som var gjord av bildhuggaren Johan Ullberg från Finja. Ullbergs altartavla hänger nu istället över dopfunten...




...som är kyrkans äldsta inventarie.










Ja, detta var verkligen ett ovanligt givande kyrkobesök!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar