söndag 27 september 2009

Borgeby kyrka

Efter trevlig samvaro och god mat i Bjärred så var det dags att köra hem. Ett kyrkstopp blev det på hemvägen; Borgeby kyrka.

Borgeby kyrka är troligtvis byggd som slottskyrka i slutet på 1100-talet. De delar som finns kvar från den tiden är tornet och den västligaste delen av långhuset. Kyrkan var förbunden med Borgeby slott med en mur och bakom den bodde slottsherrens underlydanden i små hus. Mellan slottet och kyrkan fanns en underjordisk krypgång som användes för att ta sig in och ut ur borgen vid anfall och belägring. Den anlades förmodligen på 1300-eller 1400-talet. Enligt Birger Jarls kyrkofrid var man fredad i kyrkan.


1871 revs större delen av den gamla kyrkan och man byggde det nuvarande långhuset med gjutjärnsfönster och en ny absid. På Palmsöndagen 1915 brann det i kyrkan men redan på hösten samma år återinvigdes kyrkan.




Porten var låst.
.
.
.
.
.
.


Den danske riddaren Hans Spegel fick 1559 Borgeby slott som förläning av den danske kungen. Hans Spegel ligger begravd i Lunds domkyrka, men hans första hustru Katrine van Anefeldt ligger begravd i Borgeby kyrka. På kyrkans södra yttervägg sitter den här gravstenen fastmurad i väggen sedan slutet av 1800-talet. Det är herr och fru Spegel som är avbildade på stenen.






Vi gick en runda på kyrkogården och så här var den planerad. Som små terasser med stenlagda gångar emellan. Ganska prydligt.

Näs gamla kyrka

Strax bredvid Trollenäs slott, på en liten kulle, ligger Näs kyrka. Den ser ut som ett litet medeltida monument. Kyrkan har anor från 1100-talet och användes som församlingskyrka fram till 1860. Det var då man bestämde sig för att bygga en ny kyrka, Trollenäs kyrka, som vi nyss besökte. 1926 fastställde Riksantikvarieämbetet ett restureringsförslag upprättat av arkitetekt Einar Lundberg i Malmö. Då iordningställdes gravkor, krypta, golv, altare,dopfunt, målningar m.m. Nuförtiden hålls gudstjänster i kyrkan från midsommardagen till slutet av augusti.


Av den medeltida romanska kyrkan finns endast långhus och absid kvar. Den norra korsarmen byggdes år 1600, för att förse kyrkna med fler sittplatser. Denna utbyggnad ändrades till gravkor i samband med restaureringen 1926. Kyrkans fasad ändrades 1860, då den karaktäristiska trappstensgaveln uppmurades.

Porten ledde oss in i den gamla kyrkan.
.
.
.
.
.
.
.
.



Inne i kyrkan möts man av de här valven som har slagits under ett äldre trätak. Valven har målningar från 1400-talet.
.
.
.
.
.


Altaret har flyttats fram i absiden och har försetts med en nyare kalkstenshäll. Altaruppsatsen är gjord av en okänd mästare.
.
.
.
.
.
.

Dopfunten är från 1100-talet och anses vara ett verk av mästaren med korstriangeln. Dopfatet har bilder av jungfru Maria och ängeln Gabriel.




I gravkoret står två vita sarkofager och här vilar friherre Nils Trolle och hans hustru Anna. Ett järnstaket skiljer gravkoret från det övriga kyrkorummet.


Under den här kalstenshällen finns nedgången till kryptan. Där nere vilar medlemmar av de Thottska och Trolleska ätterna.



Nu ska det smaka gott med kaffe i Bjärred!

Trollenäs kyrka

Efter Hallaröd körde vi vidare med siktet inställt på Bjärred. Men innan det var dags för födelsedagskaffe där, stannade vi vid Trollenäs kyrka.


En skylt på grinden uppmanar oss att stänga grindarna på grund av vildsvin. Det är sådant vi antagligen kommer att få leva med framöver. Vildsvinen finns överallt och lämnar inget ifred...

Trollenäs kyrka byggdes 1860-61 och är ritad av den danske arkitekten J.J Eckersberg. Kyrkan är en blandning mellan klassiskt och medeltidsromantiskt. Exteriört skljer den sig från den periodens svenska kyrkoarkitektur. Speciellt för kyrkan är hörnmarkeringarna med små gavelkrön, taklisten på det i övrigt odekorerade långhuset samt...
... de smala tornfönstren.
.
.
.
.
.
.
.




Porten var öppen så det var bara att stiga in.
.
.
.
.
.
.
.
.

Även inne i kyrkan finns danska influenser. Här finns gipskopior av Bertel Thorvaldsens Kristusstaty och...
.
.
.
.
.
.


...dopängel med musselskal. Dessa gipskopior är från 1861. Vi tog inget kort på prediksstolen. Men precis som statyerna så kommer förlagan till prediksstolen också från Vor Frue kirke, domkyrkan, i Köpenhamn.





Under vårt besök i kyrkan fick vi njuta av orgelmusik. Det skulle vara dop i kyrkan på eftermiddagen och lite övning inför det fick lyssna på. Även orgeln har danskt påbrå. Den byggdes 1958 av Fredriksborgs orgelbyggeri i Hilleröd, Danmark.
.
Nu traskade vi vidare genom parken till Trollnäs slott för att tita på Näs kyrka.

Hallaröds kyrka

Den 20 september styrde vi kosan mot mellersta Skåne. Förutom ett antal kyrkor så var vårt mål för dagen också att hälsa på min kära moster på hennes födelsedag. Vädret var bra och vårt första stopp för dagen var Hallaröd.

Hallaröds kyrka kallas också S:t Olofskyrkan. Den uppfördes troligen i slutet av 1100-talet. Det kraftiga tornet har metertjocka murar och byggdes senare under medeltiden i försvarssyfte.





Så småningom byggdes ett vapenhus till åt söder och 1833 byggdes en nykyrka till mot norr.
.
.
.
.




Porten var tyvärr inte öppen. Så vi fick inte se de kalkmålningar som togs fram efter en omfattande restaurering 1953. Kyrkan har kalkmålningar från 1400-talet, 1500-talet och 1700-talet, vilket anses unikt.

.
.
.




Tornet är prytt av en tupp samt av ett kors med lampor på.


.
.
.
.

.



På norra korväggen finns ett av de ursprungliga smala fönstren kvar.









S:t Olofskyrkan i Hallröd ligger längs Pilgrimsvägen Skåne Blekinge som är en del av den långa väg som binder samman vallfartsorterna Compostela de Santiago i Spanien, Vadstena i Sverige och Nidaros i Norge. Läs mer på http://www.pilgrimsvagen.se/ Sedan 1997 genomförs varje år fyra organiserade pilgrimsvandringar från Höör till Hallaröd.





Brönnestads kyrka

Brönnestad kyrka passade vi på att besöka en dag i slutet på sommaren när kyrkan var öppen med guidning. Sådana tillfällen är verkligen guld värda. Vi träffade en väldigt kunning och engagerad man som hade mycket att berätta för oss. Kyrkan i Brönnestad heter också Mariakyrkan, eftersom den är helgad åt jungfru Maria. Den ursprungliga kyrkan byggdes i romansk stil under senare hälften av 1800-talet. Därefter har kyrkan byggts ut vid olika tillfällen och av olika anledningar.

I slutet av 1400-talet förlängdes kyrkan åt väster och ett vapenhus byggdes till vid söder. Under 1690-talet skedde nästa utbyggnad. Kyrkoherde Hartman ville ha sin gravplats under kyrkans golv och eftersom gravkällaren var full, så lät han bygga till den norra korsarmen. På så sätt fick han en gravplats under kyrkans golv. Även familjen Ehrenborg ville ha gravplats under kyrkans golv. Jens Mickelsen, hans son och deras fruar blev begravda under det gamla koret. Men sonsonen Casper lät i mitten av 1730-talet, bygga ut kyrkan i öster med ett nytt kor och ett gravvalv därunder. Den senaste stora utbyggnaden gjordes på 1870-talet, då den södra korsarmen byggdes till. Den utbyggnaden gjordes för att kyrkan var för liten för församlingen.


Klockhuset uppfördes under 1490-talet och är enligt experterna en timmerbyggnad av riksintresse. Efter ett antal förändringar och förstärkningar tyckte man att klockhuset blev "fult" och då klädde man det med lockpanel.




Porten ledde oss in i kyrkan.
.
.
.
.
.
.
.



Från början hade kyrkan förmodligen ett platt innertak av trä. Men i mitten av 1400-talet kom det strömningar från Tyskland som gjorde att man slog valv i kyrkan. Två valv slogs i långhuset och ett i koret. Den stora ljuskronan är skänkt till kyrkan av Anna Gjedde 1692, till minne av hennes man Jens Mickelsen.

När valven var slagna kallade man in en konstnär som skulle pryda valven med målninar. Eftersom kyrkan är helgad åt jungfru Maira så har alla målningarna anknytning till henne. Målningarna kalkades över i slutet av 1600-talet, men togs fram igen 1980-1981.




Denna altartavla är en målning av Eva Ehrenborg på Hovdala och skildrar Jesu uppståndelse. Den ersatte 1880 en altartavla som var gjord av bildhuggaren Johan Ullberg från Finja. Ullbergs altartavla hänger nu istället över dopfunten...




...som är kyrkans äldsta inventarie.










Ja, detta var verkligen ett ovanligt givande kyrkobesök!





Norra Mellby kyrka

Nej, inte heller Norra Mellby kyrka var öppen. Trots att det var söndag... Det är faktiskt väldigt tråkigt att man oftast inte kommer in i kyrkorna. Vi glömde till och med bort att fotografera
porten.


Norra Mellby kyrka är en romansk absidkyrka av sten. Den stod färdig i mitten av 1100-talet. Under 1400-talet byggdes den till mot väster.






1917 fick kyrkan sitt torn.








Den gamla klockstapeln vid Norra Mellby kyrka









Kyrkogården vid Norra Mellby kyrka är väldigt vacker. Den är kuperad och lummig och ger ett inbäddat och lugnt intryck. Här strosade vi omkring en stund.


Efter att ha besökt ett antal kyrkor utan att komma in, så hade vi sparat det bästa till sist. Vi visste nämligen att Brönnestad kyrka skulle vara öppen och ha guidning av kyrkan.

Djurröds kyrka

Djurröds kyrka härrör från 1000-talets senare del. 1788 byggdes den till mot väster. Den är byggd av sten och har ett smalare kor.




Tornet kom till 1852.












Idag hade vi inte mycket tur. Även den här porten var låst.









Nu kör vi mot Norra Mellby istället. Kanske där är öppet...

Skepparslövs kyrka

När vi lämnat Nävlinge styrde vi kosan mot nästa kyrka, Skepparslövs kyrka. Vi närmade oss nu ett område som vi inte alls är särskilt bekanta med. När vi är ute på våra motorcykelturer drar vi oss oftast antingen mot nordvästra eller sydöstra Skåne. Den nordöstra delen har vi utforskat allra minst. Och Skepparslöv är ju bara början på den delen av Skåne.


Skepparslövs kyrka ritades av arkitekten F W Scholander och stod färdig 1843. Det är en stenkyrka byggd i nyklassicistisk stil.


Tidigare fanns här en medeltida kyrka från 1100-talet, men den revs i samband med att den här kyrkan byggdes. Men medeltidskyrkans trappgaveltorn har behållits och ingår i den nuvarande kyrkan. Här ser man också kyrkans absidformade sakristia.


Tyvärr var porten låst...










Vi fortsätter på de små vackra vägarna, styr kursen mot nordväst, närmar oss Nävlingeåsen igen och bestämmer oss för att stanna i Djurröd.

Nävlinge kyrka

Den ursprungliga kyrkan i Nävlinge var en stenkyrka byggd på 1200-talet. Men 1856 byggdes kyrkan om och fick då sitt trappgaveltorn samt ett absidformat kor i öster. Arkitekt var Carl George Brunius.



Kyrkan är byggd av putsad och vitkalkad gråsten.





Porten var låst, så vi fick inte se dopfunten som är bevarad från den gamla medeltida kyrkan.

Ignaberga nya kyrka

Den här dagen hade vi återigen prickat in ett antal kyrkor vi tänkte besöka. Första anhalten var Ignaberga. Där finns två kyrkor, den gamla och den nya, och vi hade naturligtvis tänkt att besöka båda två. Men vi kom bara till den nya. Av någon anledning lyckades vi nämligen inte hitta den gamla. Vi måste läsa på bättre till nästa gång.

Porten till Ignaberga nya kyrka var låst. Så hur den ser ut inuti har vi ingen aning om. Men den byggdes 1887 och då var Oscar II kung i Sverige.





Kyrkan är byggd i nyromansk stil med stomme och fasad i rött tegel. Arkitekten hette Carl Möller.
Den uppfördes för att befolkningen under 1800-talet ökade så mycket att den gamla medeltida kyrkan inte längre räckte till.
.
.
.

Efter att ha letat en stund efter Ignaberga gamla kyrka så bestämde vi oss för att spara den till en annan gång. Vi körde istället vidare till Nävlinge.