söndag 5 juli 2009

Tåstarps kyrka

Tåstarps kyrka ligger högt uppe på en brant kulle. Den är byggd i slutet på 1100-talet och början 1200-talet och är en av de äldsta av Hallandsåsens tolv kyrkobyggnader. Det hävdas att man redan under hedningatiden använt den här platsen till offer och gudstjänst. När kristendomen började få fäste i trakten, var det naturligt att grunda en kyrka på denna plats som man redan förknippade med gudsdyrkan. Man tror att kyrkan är byggd av munkar från Herrevadskloster och att de som en av grundstenarna utnyttjade den offersten som återfinns i kyrkans andra valvslut på norra sidan.

Gråstenstornet byggdes 1829 och ersatte den gamla klockstapeln.









Porten var öppen så vi fick se ytterligare en kyrka inuti i dag. Strålande!








Kyrksilvret finns till beskådan i ett säkerhetsskåp strax innanför ingången.








Altartavlan är från 1600-talet och består av tre motiv från Jesu lidandes historia.

.

.

.

.
Taket i koret täcks av ett vackert bemålat stjärnvalv.

Ursprungligen saknade kyrkan valv. Valven slogs antagligen under 1400-talet. Det var då den tekniken blev allmänt känd. De två främre valven har målade bårder längs valvribborna.



Kring urtappningshålet i ett avvalvens nederkant finns ett målat kvinnoansikte. Det såg nästan groteskt och lite malplacerat ut. Nästan som att någon hade klottrat lite.

.

Dopfunten är gjord av sandsten och bedöms vara i ålder med kyrkan, alltså från 1200-talet.








I dag har vi alltså besökt fyra intresanta och spännande kyrkor på Bjärehalvön. Men visst blev det i varmaste laget mot slutet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar