söndag 19 juli 2009
Finja kyrka
Kyrkan är från1130-talet.
.
.
.
.
Det som slog oss när vi närmade oss ingången till Finja kyrka var att tornet ser ut att vara på tvären. Torsten Karlsson menar i sin skrift "Finja kyrka" att det är ett s.k. brett västtorn från romansk tid, något yngre än kyrkan i övrigt, troligtvis från slutet på 1100-talet. Nykyrkan, som man ser här till höger om tornet tillkom 1857.
Byggnadsstilen är romansk, vilket innebär att den består av långhus med kor och absid i öster.
Kyrkans återfunna långhusfönster som knackades fram 1969.
Porten var öppen och guidningen väntade på oss.
Vid slutet av 1400-talet byttes "basiliketaket" av trä ut mot tegelslagna valv i kor, långhus och torn.
1932 hittade man dessa kalkmålningar i kyrkans korvägg och triumfbåge. Målningarna har daterats till 1140-talet. Till en början har målningarna omfattat väggarna i absiden, koret och långhusets östra del. Men numera finns det inga målningar i koret. Ovanför korsvalvet finns bildrester av en bård som kan betecknas som ett signum för denna konstnär, som tyvärr är anonym.
Målningen i absiden föreställer Kristus sittande på regnbågen med jorden som fotpall. På långhusets östra vägg sildras Yttersta domen.
Altaruppsatsen i renässans är från omkring år 1600. Målningarna är gjorda av Olof Pilo 1745 och skildrar Jesu inridande i Jerusalem, Nattvarden, Korsfästelsen, Korsnedtagningen, Himmelsfärden och Uppståndelsen.
Dopfunten är av sandsten och lika gammal som kyrkan.
Baldakinen som hänger ovanför prediksstolen är tillverkad av Johan Ullberg 1750, och gjordes ursprungligen för att hänga över dopfunten. Men sedan 1871 hänger den istället över prediksstolen. Johan Ullberg var "provinsialbildhuggare" och bosatt i Finja och flera skånska kyrkor har träsniderier som han har gjort.
Ja, det var väldigt intressant att få en guidning av kyrkan. Visserligen var det en inspelad guidning vi fick lyssna till, men det gjorde absolut ingenting.
I dag blev det bara den här kyrkan. Vi körde bara fram och tillbaka till Finja och lyckades precis klara oss undan regnet.
Munkarps kyrka
Den invigdes 1884 och ersatte då den medeltida kyrkan som revs 1883.
Porten var tyvärr låst så vi tog en liten promenad på kyrkogården istället.
Då kom vi till den vackraste minneslunden vi har sett hittills. Den var ganska stor, kändes öppen och luftig men ändå lummig och inbäddad. Mycket behaglig på något sätt.
Nu har GPS:en hjälp oss till fem olika kyrkor. Ja, vi hade nog hittat dem ändå. Kyrkor ligger ju ganska ofta så att de syns. Men det var i alla fall ett sätt för oss att testa hur den där GPS:en fungerar. Den verkar faktiskt riktigt bra, bara man vet vad man talar om för den. Att man verkligen vet målet och vilken väg man vill ta dit.
Tyvärr så var det bara en av dagens kyrkor som var öppen. Men vi har i alla fall sett den hittills märkligaste kyrkan, Riseberga kyrka. Vi har sett den finaste kyrkogården hittills, det var också i Riseberga. Och vi har suttit i den vackraste minneslunden, Munkarp. Vi kände oss mycket nöjda efter detta och körde tillbaks hem igen.
Bosarps kyrka
Billinge kyrka
Kyrkan byggdes 1865-1865 och arkitekt var Hugo Zettervall.
.
Färingtofta kyrka
Färingtofta kyrka är troligtvis från 1200-talet men byggdes om helt och hållet i början på 1800-talet.
Tornet av gråsten blev klart 1797
Och så här ser den ut från en annan vinkel.
Den nya kyrkan invigdes 1828 och tillägnades kronprinsessan sedemera drottning Josephina, Oscar I:s gemål. Därför kallas kyrkan Josephinas kyrka.
Här är en dörr/ingång...
...och här är det som vi uppfattade som den riktiga porten. Men inte någon av dem var öppen.
Det var synd att kyrkan inte var öppen. Vi blev nämligen inte riktigt kloka på hur den var beskaffad. Vi förstod inte vilket som var ingången och kunde inte heller räkna ut var altaret var beläget. Ännu mer sugna på att besöka den igen, och få se den inuti, blev vi när vi läste att också den här kyrkan, precis som Riseberga kyrka, har altare och predikstol kombinerade med varandra.
torsdag 9 juli 2009
Riseberga kyrka
Vi tog fram kartan och blev sugna på en tur mot Ljungbyhed och Höör. De kyrkor vi bestämde oss för att titta på var Riseberga, Färingtofta, Billinge, Bosarp och Munkarp. På kartan letade vi upp de vägar vi ville köra på och så knappade vi in de här kyrkorna som delmål på vår tur.
Först ut var alltså Riseberga kyrka strax utanför Ljungbyhed. Som bakgrund till den här kyrkans historia kan det vara bra att känna till att cistercienserorden, i mitten av 1100-talet, byggde Herrevadskloster, som ligger inom Riseberga socken. Under medeltiden var det religiösa livet knutet till detta kloster. Riseberga kyrka anses vara en medeltida kyrka. Man tror att långhuset och det låga tornet är från medeltiden. Eventuellt kan det ha varit så att klosterkyrkan har varit församlingskyrka och Riseberga kyrka ett kapell. Kyrkan har byggts om vid flera tillfällen och fick sin nuvarande form 1820.
.
Allt jag har berättat om den här kyrkan har jag läst i "Våra kyrkor" (1990) samt på Wikipedia.
tisdag 7 juli 2009
Vankiva kyrka
Enligt boken "Våra kyrkor" (1991) samt en liten skrift som utgiven av Norra Åkarps församling är Vankiva kyrka en 1100-talskyrka som troligen byggdes som försvarskyrka. Den har ett väldigt kompakt och kraftigt torn som troligtvis tillkom under senmedeltiden.
Kyrkan har varit illa däran i vid flera tillfällen. Vid försvenskningen 1658 förföll den. I början av 1700-talet utfördes de nödvändigaste restaureringsaretena, men sedan fick kyrkan återigen förfalla.
Vid en ombyggnad 1838 byggdes en korsarm i norr, och koret omändrades till sakristia.
Vi undrade vad det är för en port som syns på den här bilden och verkar leda under marken på något sätt. Men nu har vi läst på i den lilla skriften och fått veta att det är ingången till bårhuset.
Verums kyrka
1911-1913 gjordes en omfattande ombyggnad, efter Theodor Wåhlins ritningar. Då förlängdes kyrkan mot väster och försågs med torn.
söndag 5 juli 2009
Tåstarps kyrka
Gråstenstornet byggdes 1829 och ersatte den gamla klockstapeln.
Porten var öppen så vi fick se ytterligare en kyrka inuti i dag. Strålande!
Kyrksilvret finns till beskådan i ett säkerhetsskåp strax innanför ingången.
Altartavlan är från 1600-talet och består av tre motiv från Jesu lidandes historia.
.
.
.
.
Taket i koret täcks av ett vackert bemålat stjärnvalv.
Ursprungligen saknade kyrkan valv. Valven slogs antagligen under 1400-talet. Det var då den tekniken blev allmänt känd. De två främre valven har målade bårder längs valvribborna.
Kring urtappningshålet i ett avvalvens nederkant finns ett målat kvinnoansikte. Det såg nästan groteskt och lite malplacerat ut. Nästan som att någon hade klottrat lite.
.
Dopfunten är gjord av sandsten och bedöms vara i ålder med kyrkan, alltså från 1200-talet.
I dag har vi alltså besökt fyra intresanta och spännande kyrkor på Bjärehalvön. Men visst blev det i varmaste laget mot slutet.