.
.
.
.
Det som slog oss när vi närmade oss ingången till Finja kyrka var att tornet ser ut att vara på tvären. Torsten Karlsson menar i sin skrift "Finja kyrka" att det är ett s.k. brett västtorn från romansk tid, något yngre än kyrkan i övrigt, troligtvis från slutet på 1100-talet. Nykyrkan, som man ser här till höger om tornet tillkom 1857.
Byggnadsstilen är romansk, vilket innebär att den består av långhus med kor och absid i öster.
Porten var öppen och guidningen väntade på oss.
Vid slutet av 1400-talet byttes "basiliketaket" av trä ut mot tegelslagna valv i kor, långhus och torn.
Målningen i absiden föreställer Kristus sittande på regnbågen med jorden som fotpall. På långhusets östra vägg sildras Yttersta domen.
Altaruppsatsen i renässans är från omkring år 1600. Målningarna är gjorda av Olof Pilo 1745 och skildrar Jesu inridande i Jerusalem, Nattvarden, Korsfästelsen, Korsnedtagningen, Himmelsfärden och Uppståndelsen.
Baldakinen som hänger ovanför prediksstolen är tillverkad av Johan Ullberg 1750, och gjordes ursprungligen för att hänga över dopfunten. Men sedan 1871 hänger den istället över prediksstolen. Johan Ullberg var "provinsialbildhuggare" och bosatt i Finja och flera skånska kyrkor har träsniderier som han har gjort.
Ja, det var väldigt intressant att få en guidning av kyrkan. Visserligen var det en inspelad guidning vi fick lyssna till, men det gjorde absolut ingenting.
I dag blev det bara den här kyrkan. Vi körde bara fram och tillbaka till Finja och lyckades precis klara oss undan regnet.