lördag 9 maj 2009

Historisk översikt

Det börjar kännas viktigt att kunna sätta in kyrkorna i ett historiskt sammanhang. Därför kommer här en historisk översikt över kyrkans utveckling. Jag har haft stor hjälp av en fantastiskt intressant bok som heter "Svenska kyrkor. En historisk reseguide" (2008). Jag kan verkligen rekommendera denna bok för alla som är intresserade av våra kyrkor och hur de har växt fram. Boken består av en historisk genomgång (som jag har haft god hjälp av här) samt en presentation av 200 intressanta kyrkor i Sverige där alla landskap finns representerade.

Historik översikt

Jag vill börja med att orientera mig i århundradena:

1000-1350; äldre medeltid

1350-1500; yngre medeltid

1500-talet; reformationen



Medeltid

På 1000-talet lämnade människorna här i Norden asatron och bekände sig istället till kristendomen och det var då man började bygga kyrkor. I slutet på 1000-talet fanns det 300 kyrkor i Skåne. De första kyrkorna var små kapell i trä, i form av stavkyrkor. Men på 1200-talet blev det vanligare med knuttimrade kyrkor. Vid 1200-talets slut övergick man mer och mer till murade stenkyrkor. Kyrkorna bestod oftast av ett långhus med ett smalare kor. En del kyrkor fick, istället för en rak korvägg, en rundad utbyggnad i öster, en så kallad absid. Några få kyrkor hade en cirkelrund form. I mitten av 1200-talet nådde spetsbågestilen, gotiken, Norden. Samtidigt ändrades kyrkans utformning så att det avskilda koret försvann och kor och långhus rymdes i samma rektangel. Det kallas för salskyrka.

I mitten på 1300-talet härjade digerdöden. Hela byar blev öde och all byggnadsverksamhet upphörde. Först en bit in på 1400-talet kom byggandet igång igen, men inte alls i samma omfattning som under äldre medeltiden. Nu blev det istället vanligare att man byggde om eller byggde till de kyrkor man hade. Man kunde t.ex. bygga till ett torn, en sakristia eller ett vapenhus. Under 1400-talet blev det väldigt vanligt med valv i kyrkorna.

Under medeltiden låg koret alltid i öster, det väderstreck som representerade uppståndelsen. Eftersom man tillhörde den katolska kyrkan hölls mässan på latin och man använde rökelse. Altaret var den viktigaste platsen i kyrkan. I kyrkor med smalare kor markerades gränsen mellan kor och långhus av en triumfbåge. Där hängde ofta ett krucifix. Det fanns ofta olika helgonaltare i kyrkan. Varje kyrka skulle ha en dopfunt och den var ofta av sten. Någon prediksstol fanns inte, utan prästen predikade från sin plats framför altaret. Det var vanligt att både träkyrkor och stenkyrkor smyckades med målningar på väggar, i tak och i valv.

Reformationen 1500-1700

I Tyskland trädde en man vid namn Luther fram. 1517 kom han med sina teser mot den katolska kyrkan. Han fick ganska snart gehör för sina tankar både i Danmark och i Sverige. Efter ett beslut av kungen, 1536, övergick Danmark till Luthers lära. I Sverige dröje det till 1593, innan hela landet hade övergått till den evangelisk-lutherska läran. Men nu började en svår tid med ekonomisk katastrof för kyrkorna, eftersom Gustav Vasa konfiskerade kyrkans egendomar och dyrbarheter för att finansiera försvaret. Därför dröjde det länge innan man hade ekonomiska möjligheter att bygga nya kyrkor. Under 1500-talet byggdes det bara en enda kyrka i danska Skåne och det var i Genarp. Och en bit in på 1600-talet byggdes Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad. Istället byggde man om och byggde till de medeltida kyrkor man hade och inredde dem så att de skulle passa den nya gudstjänstordnignen.

1658 blev Skåne svenskt och under 1600-talet blev Sverige en stormakt. De kyrkor som byggdes under 1600-talet och 1700-talets början tillhör barocken. Fortfarande var det långhuskyrkor och korskyrkor, men både nybyggda kyrkor och ombyggda kyrkor fick rymliga kor.

I den luthersk-evangeliska kyrkan fick predikan en viktigare roll än tidigare. Därför behövde man nu prediksstolar i kyrkorna. Helst skulle den vara upphöjd så att kyrkobesökarna skulle kunna se och höra predikanten ordentligt. För akustikens skull, skulle prediksstolen också gärna ha tak. Mot slutet av 1600-talet hade de flesta kyrkor en prediksstol. Under denna tid utrustades kyrkorna också med ordentliga bänkar och sittplatser för åhörarna. Firandet av nattvarden ändrades så att hela församlingen, och inte bara prästerna, fick ta del av den. Orglar blev nu ett nytt inslag i kyrkorummet. Tack vare att det gavs ut nya psalmböcker och att läskunnigheten hade ökat kunde församlingen nu delta mer i sången. Fönstren gjordes större för att ge bättre ljus åt läsningen. Om väggarna hade kalkmålningar som förstördes när man vidgade fönstren, så kalkade man över dem för att få en enhetlig yta. Målningar på väggar och i tak eller valv var inte lika vanligt nu som under medeltiden. Vid mitten av 1600-talet blev det modernt med stora altaruppsatser, men man behöll gärna de altarskåp man haft sedan tidigare.

1700-1800- talen

Vid 1700-talets början härjade krig och farsoter och många människor dog. Men när befolkningen så småningom började öka igen så ökade också behovet av nya och större kyrkor. Från denna tid härstammar den klassiska vita långkyrkan med torn. Nu startade också en kampanj för att förbättra kvaliteten i det offentliga byggandet, det gällde även kyrkor. Man ville få en större enhetlighet och ökad kvalitet både när det gällde estetik och teknik. Därför infördes 1759 nya regler som innebar att varje nytt kyrkobygge och kyrkoinredning skulle godkännas av överintendeten. Carl Hårleman var den första överintendenten och under hans tid utvecklades smaken från rokoko till strängare klassicism. Långhusmodellen med torn i väster var den vanligaste, men även korskyrkor och andra former förekom. Nybyggandet dominerade, men i många socknar valde man att bygga om sina kyrkor istället. En ombyggnad kunde innebära att man byggde en läktare för få fler platser. Om inte det räckte byggde man till antingen i öster eller i väster. I Skåne blev det vanligt att man byggde till en eller två korsarmar.

Det nyklassicistiska kyrkorummet var en predikosal. Förkunnelsen och lärandet var det viktigaste. Det klara ljuset fick flöda in genom stora fönster. Detta var helt i upplysningstidens anda. Kyrkorummets väggar och valv var ljusa. Det ansågs nu som "anskrämligt och distraherande" att dekorera väggar och valv med bilder ur Bibeln. Altaruppsats, prediksstol och orgel blev kyrkorummets enda prydnad. Det nakna korset var en omtyckt altarprydnad, men även altartavlor förekom under denna tid.

Tiden efter 1850

Under denna tid provade man många olika historiska stilar, från romansk och gotisk till renässans och barock. Mot slutet av 1800-talet var nygotiken den främsta förebilden. Men runt sekelsskiftet 1900 lämnade de flesta arkitekter nygotiken och sökte sig istället till nationalromantik och jugend. Från 1920-talet och framåt blev arkitekturen mer lågmäld och folklig och i efterkrigtidens kyrkor blev det viktigt att skapa större närhet mellan gudstjänstdeltagarna och prästen.

Ombyggnad och restaurering

Alla kyrkor måste underhållas och de flesta har hunnit genomgå omfattande renoveringar och restaureringar. "Ibland kan det var svårt att skilja mellan gammalt och nytt, original och rekonstruktion." Ju äldre kyrkan är desto fler förändringar och omvandlingar har den genomgått. "Lager på lager vittnar om kyrkans långa historia och om hur människor i skilda tider har velat gestalta sitt kyrkorum. Ibland har de senare lagren suddat ut de tidigare, ibland står de sida vid sida", skriver Ingrid Sjöström på s. 23 i Svenska kyrkor.

Hur har det sett ut i Skåne?

Från 900-talet till 1658 var Skåne danskt. Den vanligaste skånska kyrkan är vitputsad och försedd med torn och trappgavlar. Men nästan lika vanlig är den nygotiska kyrkan i rött tegel med hög spira. De flesta av skånes över 400 bevarade kyrkor byggdes under medeltiden eller under 1800-talet.

Redan i slutet av 1000-talet fanns det över 300 kyrkor i Skåne och de flesta var träkyrkor. Träkyrkorna ersattes så småningom av stenkyrkor eller tegelkyrkor. Nordens första stenkyrka byggdes i Dalby på 1060-talet. När det gäller stenkyrkorna var först den romanska stilen vanligast, men i slutet på 1200-talet blev den gotiska stilen vanligare.

Efter reformationen,1527-1536, revs många kyrkor och deras egendomar konfiskerades av kronan. Under den tiden, samt under 1600-talet när Danmark låg i krig med Sverige, byggdes i princip inga kyrkor i Skåne. Undantag är Genarps kyrka, som byggdes på 1500-talet och Heliga Trefaldighetskyrkan i Kristianstad som byggdes i början på 1600-talet.

Skåne blev svenskt 1658. Från mitten på 1700-talet och framåt fick man åter råd att satsa på kyrkorna. Domkyrkoarkitekten Brunius var tongivande under 1800-talets början. Han propagerade för att tillbyggnader och ombyggnader skulle göras i medeltidsstil. Nyklassicismen fick inget större genomslag i skånska kyrkor. Ett undantag är Öveds kyrka. Däremot fick nygotiken stort genomslag i Skåne, där den kallas för Eslövsgotik. Men under denna tid förekom också många olika experiment och blandformer. Stort inflytande under senare delen av 1800-talet hade Helgo Zettervall. Efter 1900 har det inte byggts många nya kyrkor i Skåne.

Källa:

Bonnier, Hägg, Sjöström; Svenska kyrkor. En historisk reseguide. (2008)

1 kommentar: